Historiska sevärdheter

De historiska kvarteren

katedral i AlicanteDet finns en hel del historiska sevärdheter i Alicante och de flesta ligger väldigt nära varandra. I Alicantes historiska kvarter finns den tjusiga San Nocholaskatedralen och det vackra kommunhuset som tillsammans utgör hjärtat av staden. De historiska kvarteren i Alicante bjuder också på smala och vindlande gränder, kantade av mysiga små kaféer, restauranger, barer och souvenirbutiker. I juni månad varje år hålls en medeltidsfestival här; då kan man köpa på sig lokalt producerade hantverk och lyssna på spansk medeltidsmusik ur kraftfulla högtalare. Nattlivet i dessa kvarter är både livligt och trevligt så bli inte förvånad om du inser att det redan är morgon när du kommer hem efter en härlig utekväll.

Lucentum vid El Tossal de Manises

I närheten av Alicante finns kvarlämningar efter en romersk stad som har daterats till så länge sedan som 200 f.Kr. Området, som spänner över 30 000 kvadratmeter och gick under namnet Lucentum går att hitta i El Tossal de Manises, Albufereta, som är beläget cirka 25 kilometer norr om Alicante. Lucentum hade sin storhetstid under århundradena runt Kristi födelse och visar upp imponerande kvarlämningar med fantastisk detaljrikedom. På Alicantes arkeologiska museum finns en del av dessa kvarlämningar att se.

Castillo de Santa Barbara

Castillo de Santa Barbara är ett av de största bevarade medeltida forten i hela Europa, beläget 166 meter över havet, med utsikt över Alicante stad. Fortet uppfördes av morerna under 800-talet, och efter morernas fall har det använts av diverse militära styrkor ända fram till 1700-talet. Under 17- och 1800-talen fungerade Castillo de Santa Barbara ibland som fängelse, men för det mesta har det stått övergivet. År 1963 öppnade man upp fortet som en sevärdhet för allmänheten.

Canelobregrottorna

Vill man färdas ännu längre tillbaka i tiden så kan man besöka Canelobregrottorna som finns cirka 24 kilometer utanför Alicante. Det är en oförglömlig upplevelse att vandra inuti dessa enorma grottor som med sina höga tak och den högtidliga stämningen på många sätt påminner om en katedral. Blir man trött på stadens sus och dus är en utflykt till Canelobregrottorna både avslappnande och energigivande.

Alicantes arkeologiska museum

År 2004 blev detta museum utsett till årets europeiska museum. Museet bjuder på åtta interaktiva gallerier som visar upp diverse tidigare civilisationer från Alicantes närområde. Den vackra museibyggnaden, som från början är ett antikt sjukhus, är en sevärdhet i sig.