Costa Blanca

hotell alicanteAlicante ligger på den spanska östkusten som är känd under smeknamnet Costa Blanca, vilket betyder Den vita kusten, på svenska. Det är den mjuka, ljust gyllene sanden vid Costa Blancas stränder som har gett upphov till smeknamnet och området kring Alicante har i många decennier varit omåttligt populärt bland semesterfirare från hela världen. Strand efter strand längs fantastiska Costa Blanca tilldelas år efter år Europeiska unionens främsta kvalitetsgaranti för stränder – Blue Flag.

Trevlig trivia är att flera av de finaste stränderna, som San Juan, Postiguet och Urbanova har gjort i ordning pedagogiska friluftsområden för mentalt handikappade. Det finns också särskild anpassning för fysiskt handikappade vid de flesta stränderna i området.

San Juan

Denna strand består av gyllene sand och sträcker sig nästan 3 kilometer längs Alicantes kust, och 100 meter inåt landet. Här finns bemannade vakttorn, en Röda Korset-station, parkeringsmöjligheter, toaletter, duschar, parasoller, solstolar… ja allt man kan tänkas begära av en strand i toppklass. Precis ovanför stranden ligger restauranger, barer, kaféer och souvenirbutiker m.m. San Juan är en fantastisk strand för de allra flesta, men kanske inte för den som söker lugn och ro.

Postiguet

Precis nedanför Santa Barbara-fortet i centrala Alicante ligger denna kilometerlånga strandremsa som lämpar sig perfekt för slappa dagar fyllda med sol, bad och läsning m.m. Ovanför stranden löper en romantisk strandpromenad med fantastisk utsikt.

Albufereta

Nära El Tossal de Manises, nordöst om Alicante, ligger Albufereta strand. Det är en ljuvlig och avlägsen strand där möjligheten att hitta en strandbit för sig själv är större än vid de mer centralt belägna stränderna. Detta är också den bästa platsen för dem som tycker om att roa sig med vattensporter. Albufereta strand är cirka 1 kilometer lång och 20 meter bred.

Almadraba

Mellan San Juan och Albufereta ligger Almadrabaremsan som bjuder på spektakulära klippblock med tillhörande grottor och gyllene sandstränder om vartannat. Den som föredrar lite mer dramatiska landskap kommer att älska Almadrabastränderna.

El Saladar-Urbanova

Strax söder om Alicante ligger denna långa sandstrand. Området kring Urbanova är lugnt, så den som vill njuta av vykortsstränder utan för mycket surr bör söka sig hit. El Saladarstranden är 1,5 kilometer lång och cirka 50 meter bred.